Baconbe tekert rozmaringos spárga újkrumplival

A tavaszban sok jó dolog van, de az egyik legjobb a spárga. Egyszerűen imádom. Mikor szezonja van, nincs olyan hét, hogy ne lenne valamilyen spárgás étel az asztalon. Nagyon finom és rettentő sokféleképpen el lehet készíteni, így igazából megunni sem lehet. Idén egy örök klasszikussal kezdtem, a baconbe tekert rozmaringos spárgával.

Hozzávalók

tekercsenként 2-3 vékony spárga
tekercsenként egy csík bacon
(lehetőleg) friss rozmaring

újkrumpli (parázsburgonya a legjobb)
répa
gomba
zeller
fűszerek: rozmaring, fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, só, bors

A spárgák alsó, fásabb szárát a második bütyök környékénél levágom. Elvileg ezt úgy is lehet, hogyha megpróbáljuk eltörni a spárgát, akkor ott törik, ahol a fás része kezdődik. Nekem viszont erről rosszak a tapasztalataim, volt, hogy majdnem az egész spárga ment a szemétbe, ezért inkább a vágás mellett maradok általában. Miután megszabadultunk a spárgák végétől finoman összegumizzuk őket és enyhén sós, forró vízbe állítjuk a csomagot kb. 2 percre, úgy, hogy a teteje ne érjen bele a vízbe. Mikor lejárt a két perc hideg vízbe dobjuk őket.

Mielőtt a spárga megfő, gyorsan előkészítjük a köretet. A parázskrumplit gerezdekre vágjuk, a répát felcsíkozzuk, a zellert és a gombát feldaraboljuk. Az egészet jól befűszerezzük és fólia alatt kb. 10-15 percig elősütjük.

Mikor a spárga kihűlt, 2-3 szálból álló kis csomagokat készítünk, amiket baconbe csavarunk. Én a szalonna miatt nem szoktam sózni, csak borsozni.

Végül az elősütött köretre fektetjük a sprágacsomagokat, jól megszórjuk az egészet rozmaringgal, és fólia nélkül még kb. 15 percig sütjük. A lényeg, hogy a zöldség már puha legyen. A spárgákat időnként megforgatjuk, hogy a szalonna minden oldalán egyenletesen ropogósra süljön. 
Tejfölös salátával találtam.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések