Sütőtökös céklachips falatkák

Cékla chips... Sütőtök... Juhtúró... Lila hagyma... Mi lesz ebből?

Ez a könnyed vacsora, vagy akár étvágy csináló előétel úgy született, hogy már két hete várt rám a hűtőben egy cékla, hogy kezdjek vele valamit. Mivel már egy ideje foglalkoztatott a cékla chips gondolata, elszántam magam, hogy végre megcsinálom. Sejtettem, hogy gyaluló nélkül nem lesz tökéletes a végeredmény, ezért nem is úgy készültem, hogy hiperszuper ropogós chipsem lesz. Inkább olyan falatkákban gondolkoztam, aminek az alapját a cékla adja, ezt egészíti ki a sütőtök és a hagyma, és a végén juhtúró hozza össze az ízeket.


Hozzávalók

egy közepes cékla
egy fél lilahagyma
egy kis sütőtök fele
juhturó
tejföl
petrezselyem
rozmaring
kakukkfű
vaj

A céklát nagyon vékony szeletekre vágom, mindkét oldalát nagyon vékonyan megkenem olajjal és sütőpapírra rakva kb. 30 percig sütöm 200 fokos sütőben. Időnként megfordítom a pirultabb darabokat.
A sütőtököt kisebb kockákra vágom és lefedhető tűzálló tálba teszem. Rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezem. A tetejére dobok egy kis darab vajat, lefedem és ezt is kb. percig sütöm, addig, amíg a tök megpuhul.
A juhtúrót tejföllel és petrezselyemmel kikeverem. Kevés fehér borsot rakhatunk hozzá.
A lila hagymát nagyon vékonyan felkarikázom, és addig, amíg a cékla megsül vízbe áztatom, hogy kevésbé csípjen.



Mikor a cékla megsült (nem feltétlenül kell mindenhol ropognia) akkor a sütőtököt is kiveszem a sütőből. 
Ha kihűltek a hozzávalók a cékla szeletekre rárakom a lila hagymát, arra egy kis kanál juhtúrós keveréket és erre jön a sütőtök. Az egészet fogpiszkálóval fogom össze és pászkával vagy kétszersülttel tálalom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések