Bruschetta, az olasz csoda

Ha váratlan vendégek érkeznek és valami gyorsat, szemet gyönyörködtetőt és étvágygerjesztőt akarok eléjük rakni, akkor mindig bruschettát csinálok. Ezzel az eredetileg Közép-Itáliából származó előétellel Ausztráliában találkoztam először, ahol mindenki tévesen "brussettának" ejtette a "bruszkettát". Jelentése a bruscare igére vezethető vissza, ami magyarul annyit tesz, hogy pirítani, parázson sütni.
Azonnal beleszerettem ebbe a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételbe, aminek egyetlen titka van: a friss alapanyag. Az alapja egy szelet pirított kenyér, amire finomra vágott lilahagyma, paradicsom és bazsalikom keveréke kerül, meglcosolva jó minőségű olíva olajjal és balzsamecettel. Rengetegféle változata létezik: készíthetjük avokádóval, sáfrányos sült paradicsommal, cukorborsó pesztóval, sült gombakrémmel, padlizsánnal, cukkinivel, kecskesajttal, mozzarellával... tulajdonképpen a változatoknak csak a képzeletünk szab határt.

Hozzávalók

A paradicsomoshoz:

pár szelet szikkadt kenyér
2-3 ízetes, friss paradicsom
egy fej lilahagyma
egy csokor friss bazsalikom (ha nincs, jó szárított is, bár frissből finomabb)
olíva olaj
balzsamecet
só, bors
fokhagyma

A kenyér szeleteket meglocsoljuk olíva olajjal és sütőben ropogósra pirítjuk őket. (Lehet kenyérpirítóban is, de az olajos pirítástól jobb lesz íze.) Amíg a kenyér pirul apróra felkockázzuk a  lilahagymát, a paradicsomot, a bazsalikomot (ha van újhagyma tehetünk bele azt is), megsózzuk és az egészet jól összekeverjük olíva olajjal és balzsamecettel. 
Feldobhatjuk még oregánóval, kakukkfűvel, sőt rozmaringgal is. Érdemes kísérletezni az ízekkel.
A megpirult kenyereket bedörzsöljük fokhagymával és rájuk halmozzuk a paradicsomos keveréket és a tetejére frissen őrölt borsot szórunk. És voila! Kész is a bruschetta.

Az avokádóshoz:

egy puhára érett avkádó
2-3 kanál krémes tejföl
egy gerezd fokhagyma
só, bors

Az avokádót egy kanál segítségével kiemeljük a héjából és elkeverjük a tejföllel és az apróra tört fokhagymával. Sózzuk és a megpirult kenyér tetejére halmozzuk. Frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések