Melanzane alla Parmigiana Burger

A Melanzane alla Parmigiana egy olasz, azon belül is szicíliai étel és tulajdonképpen rakott sajtos padlizsánt jelent. Rengetegféle változata létezik, minden házban más módszerre esküsznek. Én egy viszonylag egyszerűbb, általánosan elterjedt receptből dolgoztam, de nyugodtan lehet vele kísérletezni. Alapvetően az a lényeg, hogy a padlizsánokat vékony szeletekre vágjuk,  parmezánnal,  mozarella sajttal és paradicsomszósszal egymás tetjére halmozzuk őket és összesütjük. Van olyan recept, ahol előtte a padlizsánt lisztbe forgatják és kisütik olajban, és olyan is van, hogy parmezános felvert tojást tesznek a rétegek közé. 
Én azért csináltam, mert valamelyik nap küklönböző burgerekkel kísérleteztem és az olaszosba ilyen sült padlizsánt raktam. A maradékából készült a másnapi vacsora, a melanzane alla parmigiana burger, húspogácsa nélkül.

Következzen a Melanzane di Parmigana recept a Bűvös Szakácsról:

Hozzávalók  
egy padlizsán
egy konzerv egész paradics
mozzarella
parmezán
fokhagyma
olívaolaj
bazsalikom

Kevés olívaolajon finomra vágott fokhagymát dinsztelünk, hámozott, kimagozott, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá. Sózzuk, esetleg késhegynyi cukorral édesítjük. A paradicsomot kissé szétnyomkodjuk, apróra tépdesett friss bazsalikomot adunk hozzá, majd nagyon kislángon besűrítjük (nem túl sűrűre). Mindenki maga dönti el, hogy a végén a paradicsommártást átpasszírozza-e vagy inkább meghagyja darabosnak. (Készíthetjük egészben eltett olasz konzervparadicsomból. Ezt készítés előtt leszűrjük, levét másra használjuk.)
A padlizsánt hosszanti irányban 5 mm vastag szeletekre vágjuk, félórára besózzuk, majd lemossuk, szárazra töröljük. Lisztben megforgatjuk – a lisztet alaposan lerázzuk –, majd olívaolajon aranyszínűre sütjük. Papírral leitatjuk róla az olajat.
Egy nem túl magas falú vastepsit (vagy tűzállótálat) bedörzsölünk fokhagymával és kikenjük olívaolajjal. Eerre tesszük le az első réteg sült padlizsánt. Vékony rétegben paradicsommártást kanalazunk rá, erre vékonyra szelt mozzarelát. Meghintjük reszelt parmezánnal. A rétegeket addig ismételjük, míg 6-7 cm magas nem lesz az étel. A tetejére padlizsán kerüljön, amit parmezánnal hintünk meg. 180-200ºC-on 20-30 percig sütjük. 

Melanzane alla Parmigiana Burger

Hozzávalók

melanzane alla parmigiana
friss rukkola
két szelet bacon
gomba
hamburger zsemle
dijon-i mustár

Ha maradékból dolgozunk, akkor a melanzane-t melegítsük fel serpenyőben és keverjük hozzá a vékony szeletekre vágott gombát. Ha nem, akkor külön pirítsuk meg vajon a gombát.



Vágjuk félbe a hamburger zsemlét. Az egyik felére halmozzuk rá a melanzane-t, illetve a gombát. A másikra tegyünk két szelet bacon-t. 180 fokos sütőben pirítsuk addig, míg a bacon elkezdi kiengedni a zsírját és szépen megbarnul.

Vegyük ki a sütőből, a bacont kenegessük meg vékonyan dijon-i mustárral tegyünk rá friss rukkolát és fordítsuk össze a burger két felét. 






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések