Sütőtökös sütemény

Ha répából lehet süteményt sütni, akkor biztos lehet sütőtökből is, gondolja az ember. És bizony. Tulajdonképpen egy saját répatorta receptet kevertem egy sütőtökös süti recepttel és így született meg az alábbi torta. Szerintem langyosan volt a legfinomabb, de még másnap is nagyon ízletes volt.
Már, ami megmaradt belőle...


Hozzávalók

3 tojás
2 és fél kanál cukor
egy kisebb sütőtök egyik fele
3 kanál liszt
1 dl tej
durván 5 dkg dió
gyömbér
fahéj
szegfűszeg

A tetejéhez:
vaj
cukor
egész dió


A 3 tojás sárgáját felhabosítom a cukorral. Hozzákeverem a lisztet, a gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget (őrleményt), majd az összepépesített sütőtököt, a darált diót és a tejet. (Az eredeti recept sült tököt, vagy pürét javasolt, nekem nem volt türelmem megvárni, amíg megsül, ezért nyersen raktam bele.) Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm és 180-200 fokon 30-40 percig sütöm. Akkor jó a tészta, ha a beleszúrt fogpiszkáló száraz marad.

Míg a torta sül, egy serpenyőben 2-3 dkg vajat megolvasztok egy emberes adag cukorral. Mikor a vajkaramella szép aranybarna, kis tejet vagy tejszínt öntök hozzá. Ne ijedjünk meg, a karamella hangos sistergés mellett megkeményedik. Kis vajat adjunk még hozzá, és olvasszuk fel újra a keveréket. Mikor újra folyik a karamell, dobjunk bele pár szem egész diót (nem baj, ha marad benne egy-két kisebb darab egész karamell). 

A kihűlt tortára csurgassuk rá a vajkaramellát, és rendezzük középre a dióbeleket. 
Tegyük hűvös helyre, hogy a tetején megdermedjen az öntet.
Mi tejes-mézes fekete teát ittunk hozzá, ami nagyon jól harmonizált az édes, karamellás torta ízével.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések