Fehérboros zellerkrémleves fokhagymás kenyérrel

Könnyed, tavaszias vacsora, ami szinte semmilyen főzési tehetséget nem igényel. Mivel az alapanyagok aránya tetszés szerint variálható, mindenki kialakíthatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Szerintem azok is megpróbálkozhatnak ezzel a recepttel, akik egyébként nem szeretik a zellert, mert tényleg nagyon finom, krémesen lágy íze van. Fokhagymás kenyérrel pedig egyszerűen isteni!

zellerkrémleves rukkolával és kukoricás abonettel


Hozzávalók

egy kis fej zeller
pár szem krumpli
fehérrépa
egy fej vöröshagyma
zellerszár (opcionális)
tej/ tejszín
egy deci fehérbor
só, bors, fokhagyma
zöldségleves kocka






A zöldségeket megpucoljuk, kis kockákra felaprítjuk és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Fűszerezzük, belerakunk egy fél leveskockát és kb. 20 percig főzzük, amíg minden szépen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a fehérbort és még egy picit tovább forraljuk.
Ha kész, turmixgépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk. Ha azt szeretnénk, hogy a levesünk sűrű, főzelékszerű krém legyen, akkor öntsük le róla a vizet, amiben a zöldségek főttek. Ha lágyabb ízre vágyunk, akkor ezen a ponton tehetünk hozzá tejszínt, vagy tejet. 


Fokhagymás kenyér

2 kisebb vagy egy hosszabb kevésbé sült bagett
vaj
fokhagyma
zöld fűszerek tetszőleges arányban: bazsalikom, kakukkfű, zsálya, virágos fűszerkeverék, bors, fokhagyma kocka, petrezselyem

A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a fűszerekkel és beletörünk egy-két gerezd fokhagymát. A kenyeret srégen bevagdossuk egészen az aljáig, de úgy, hogy a bagett még ne essen szét. A keletkezett mélyedésekbe kiskanállal belekenegetjük az olvasztott vajas fűszerkeveréket. Alufóliába csomagoljuk és 180 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Mikor már kellemesen illatozik, a tetejét kicsomagoljuk és hagyjuk, hogy az is egy kicsit megpiruljon. Végeredményben egy kívül ropogós, belül krémes, vajas, fűszeres pirítóst kell kapnunk. 

Mindenféle krémleveshez nagyon finom.

zellerkrémleves fokhagymás császárzsemlével

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések