Mikor üres a hűtő...

Nincs itthon semmi... Mit együnk?

Nálam mindig van elfekvőben élesztő, sajt és paradicsom a hűtőben. Tökéletes alapanyagok egy remek kis pizzához. Régen azt szerettem, ha a pizza tucsog mindenféle feltétben: sonka, kukorica, hagyma, paradicsom, olíva.... és a többi. De rá kellett jönnöm, hogy az egyszerű paradicsomos pizzánál nincs jobb.


Leírom a saját receptemet, aztán ki-ki azzal díszíti, amivel akarja.
Remek 10 perces étel másnap ellen is, ha az ember nem fél egy kis tészta dagasztástól:)

Tészta:
egy fél élesztő egy fél bögrényi langyos, lisztes vízben kicsit megfuttatva
annyi liszt, amit felvesz a tészta
olíva vagy étolaj a tészta lazításához és a tepsi kikenéséhez

Az élesztőt belekeverem a vízbe a liszttel, úgy hogy viszonylag homogén egyveleget kapjak. Ezt egy picit hagyom pihenni, de ez a lépés idő hiányában elhagyható. Én sosem mérem, hogy mennyi lisztet teszek hozzá, mert ez vízfüggő, kb annyit, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz a tészta, miközben gyúrjuk. Akkor egy pici olívával és sóval összedolgozzuk és már is kész a ruganyos, nem szakadó, csomómentes pizzatésztánk.

A tésztát kiolajozott, vagy sütőpapíros tepsibe teszem és kézzel szétnyomkodom, hogy körülbelül mindenhol ugyanolyan vastag legyen. Ha valahol kilyukad, akkor oda nyomkodok még egy kis tésztát, és már nincs is lyuk.:)
Innentől jön a kreatív része a dolognak.

Lehet tejfölös-fokhagymás, krémsajtos, lapka sajtos, paradicsomos és még ki tudja hány ezer féle pizza alapszószt készíteni. Én most a saját, jól bevált párperces paradicsomos alapomat osztom meg Veletek.

Szósz és feltét:
ketchupot vagy sűrített paradicsomot ízlés szerinti mennyiségben oregánoval, kakukkfűvel, rozmaringgal, fokhagymával vagy fokhagyma kockával, petrezselyemmel, sóval, borssal elkeverek és a pizzatésztára kenem.

A paradicsomokat felkarikázom és a pizzára teszem. Amilyen sajt van a hűtőben ráreszelem, rádarabolom és már mehet is a sütőbe. 200-250 fokon 15 perc alatt ropogósra sül.
Az én pizzámon most trappista volt egy két szelet camembertel (az csak íze kedvéért), de szoktam rárakni füstölt sajtot, mozzarellát, kék sajtot... mindegy mit, amit éppen találok itthon.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések