Borscs

Mit lehet kezdeni a maradék marhahúslevessel?
Olyan finom, kár lenne kidobni...
Nézzük csak, mi van a hűtőben... egy kis cékla, egy kis káposzta...
Akkor a mai menü borscs lesz!

Hozzávalók

maradék marhahúsleves
2 db cékla
egy kis fej lila káposzta (sima káposzta is jó)
egy nagy fej vöröshagyma
répa - vagy más zöldségfélék
sűrített paradicsom
ecet


Borscsból rengetegféle van. Tulajdonképpen ahány ház, annyi. Ez egy nagyon egyszerű változat, krumpli és hús nélkül, úgyhogy fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.


A céklát nagy lyukon lereszelem és pici cukorral és sertészsírral összepárolom. (Bármilyen zsiradék jó, én el akartam használni a maradék zsírt, ami itthon volt.)Vagy ecetet, vagy citromlét teszek hozzá, hogy kellemesen savanyú legyen. Addig egy lábosban zsíron megpirítom a vöröshagymát, majd hozzáöntöm az vékony csíkokra szelt káposztát és reszelt répát. (Ha valaki más zöldséget is akar beletenni, akkor azt is most kell. Ez lehet krumpli, fehérrépa, zöldbab...) Mikor elkezd összeesni, hozzáöntöm az átszűrt marhahúslevest és a céklát. Kis sűrített paradicsomot teszek hozzá, sózom, borsozom, ha nem elég savanyú, ecetezem. Az egészet kb. egy órán át lassú tűzön párolom. Ha kevés lenne a leves, lehet hozzáadni egy kis vizet, de alapvetően inkább főzelékre hasonlít az állaga. Vagy párolt káposztára.

Igazából másnap finom, mikor összeérnek benne az ízek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések