Buggyantott tojás

Nálunk nem annyira, de angolszász körökben igen nagy népszerűségnek örvend a buggyantott tojás. Mindig nagyon csábítónak találtam az Egg's Benedictet, ami egy spenótos, holland mártásos buggyantott tojás, frissen sült angol muffinon tálalva. Most ennek készítettem el prototípusát. Soha nem próbálkoztam még a buggyantással, ki akartam próbálni, hogy egyáltalán sikerül-e. A válasz, ami egyértelműen igen, egy újabb kérdést ültetett belém: hogyhogy ez a tojás elkészítési forma eddig nem szerepelt nálunk az étlapon?

Most leírom ezt az egyszerűsített változatot, aztán valamelyik nap jelentkezem egy autentikusabb egg's Benedictel is, házi angol muffinnal karöltve.

Hozzávalók (egy személyre)

egy tojás
egy gömb fagyasztott spenót
egy szelet vékony szalonna
kicsi tej
fokhagymakocka
majonéz
pirítós
friss zöldsaláta

A vizet feltesszük forrni, mikor enyhén buborékozik alacsonyra kapcsoljuk a lángot és beleöntjük a tojást. Nem nyúlunk hozzá, megvárjuk, amíg a fehérje szépen megkeményedik. Kb. 2 percig főzzük így, de addig,  hogy a belseje még folyós maradjon.
Egy serpenyőben ropogósra pirítjuk a szalonnát. A zsírjában a spenótot kicsit megfuttatjuk, fél deci tejjel felöntjük és egy negyed fokhagymakockát morzsolunk hozzá. Mikor kész, egy majonézzel megkent pirítósra öntjük a már nem leveses spenótot, egy kanállal óvatosan kivesszük a vízből a tojást, és a tetejére helyezzük, és erre rakjuk rá a sült szalonnát.
Friss zöld salátával tálaljuk.  



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések