Kéregben sült báránygerinc, szerecsendiós krumplipürével
A bárány igazi vendégkápráztató vacsora. Látványos, ízletes és ráadásul nem hétköznapi.
Hozzávalók
Bárány
2 db gerinc szelet per fő
rozmaring - ha van, friss
kakukkfű - ha van, friss
vaj
A kéreghez
zsemlemorzsa
magos mustár
kakukkfű
rozmaring
fokhagyma
petrezselyem
pici bazsalikom
só, bors
vaj
A bárányszeleteket olvasztott vajas rozmaringos kakukkfüves pácba tesszük. Minél tovább áll a pácban, annál ízletesebb lesz a hús. Minimum fél órát javaslok
Addig előkészítjük a kérget. Az összes hozzávalót elkeverjük a zsemlemorzsával, az olvasztott vajjal és a mustárral. Akkor jó az állaga, ha összetapad és gyúrható. Félrerakjuk pihenni, amíg elősütjük a húst.
3-4 percig sütjük egy oldalát, akkor jó, mikor a közepéből kifolyik a vér. Utána tepsibe fektetjük és ráöntjük a kisült zsírt és vajat.

A fűszeres zsemlemorzsát kör alakúra formázzuk, 2 fólia közé tesszük és egy nyújtófával vékonyra kinyújtjuk. A kérget óvatosan a gerincekre fektetjük, kicsit ráigazítjuk, rányomkodjuk és 180-200 fokon 20-30 percig sütjük. Akkor jó, mikor a kéreg már ropogós, de még nem égett meg. A bárányszeletek közé héjastul pár gerezd fokhagymát szórunk. (Teljesen más íze lesz a fokhagymának, ha héjában sütjük. Sokkal édesebb, lágyabb.)
Míg a bárány sül, krumplipürét készítünk. Vajjal, tejjel hígítjuk, és szerecsendiót reszelünk bele.
Tálaláskor a fokhagymákat kinyomjuk a héjukból, a bárány szaftját pedig a krumplipürére locsoljuk.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése