A megunhatatlan Marlenka

A bolti marlenka házi változata.

Egy sütemény, amiből egyszerűen nem lehet eleget készíteni. Ez a garantáltan vendégkápráztató, hideg téli estéket megmelengető desszert nem tartozik az egyszerűen elkészíthető édességek közé, de mindenképp megéri azt 3-4 órát, amit a konyhában töltünk, mert a végeredmény felejthetetlen lesz.
Senki ne keseredjen el, ha első körben nem lesz tökéletes. Kísérletezni kell vele. Számtalanszor készítettem már, és hol jobban, hol rosszabbul sikerült, de még a kevésbé jól sikerült változatok is általában osztatlan sikert arattak.
Figyelem: semmiképpen sem fogyókúrás desszert! És sajnos függőséget okoz.


Hozzávalók

A tészta:200 g darált dió vagy több
kb 25 dkg vaj
2-3 evőkanál méz, ízlés szerint
200 g cukor - ha több mézet raksz bele, kevesebb cukor is elég (én ezt javaslom, finomabb mézzel)
2 kiskanál ecet
2 evőkanál szóda
3 nagy, 4 kicsi tojás
70 dkg sima liszt - vagy amennyit felvesz

 Egy edényben jó habosra kikeverjük a vajat, a mézet és a cukrot. A keveréket lángra tesszük és gőz fölött (vagy nagyon kis tűzön, ha nem tudjuk megoldani a gőzölést), állandó keverés mellett főzzük.  Hozzáadjuk a tojásokat és addig keverjük míg habos nem lesz, és a keverékünk meg nem barnul (ez annyira nem látványos barnulás, inkább elszíneződik). Akkor azonnal levesszük a tűzről. Hozzáöntjük a szódabikarbónával elkevert ecetet.

Kicsit hagyjuk hűlni - de még melegen - hozzáadjuk a lisztet és a darált dió felét. Az így kapott tésztát jól kidolgozzuk.  A végeredménynek nem szabad ragadnia vagy tapadnia, és nem is nyúlik, hanem ruganyos és  nyújtható.
A kész tésztát cipócskára osztjuk (én úgy szoktam, hogy nyújtok egy vastagabb rudat és 4-5 darabra vágom), amiket egyenként élelmiszerfóliába csomagolunk, aztán letakarjuk és egy órát meleg helyen állni hagyjuk. (Ez a lépés elhagyható.) Egy óra múlva mindegyik cipócskát palacsinta vékonyságúra nyújtjuk és 190°C fokra melegített sütőben kb. 4 perc alatt megsütjük. Figyeljünk rá, hogy meg ne égjen, mert gyorsan sül.
A kisült tészta melegen még puha, de mikor kihűl megmerevedik, ezért érdemes a sütést úgy időzíteni, hogy addigra a krém készen legyen.

Krém:

200 g vaj
600-700 g tubusos sűrített tej
Török mogyoró vagy darált dió
konyak vagy whisky

A sűrített tejet egy tálba nyomjuk és gőz fölött, állandó keverés mellett, 2 órán át főzzük. Az állandó keverés nem azt jelenti, hogy mindig mellette kell állni, hanem néha egyet-egyet kell keverni rajta, hogy le ne égjen. A lényeg, hogy karamellizáljuk a tejet, tehát a végén barnás árnyalatúnak kell lennie . Mikor elkészült, hozzákeverjük a vajat, a diót és az alkoholt. Lehet, hogy a krém nagyon folyósra sikerül, akkor a kisült tészta felesleges részét a lapok közé kell morzsolni egy kis darált dióval, és az megköti.


Az összeállítás: egy réteg lap, egy réteg krém. 

Így, szépen egymásra halmozzuk a rétegeket, és egy estére, hűvös helyre, de nem hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Másnapra a tészta felszívja a krémet és megpuhul.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések