Diós torta narancsos krémsajttal

Mikor kinn szakad a hó, benn szobában pedig forró teát szürcsölget az ember, akkor eszébe jut, hogy jól esne valami finom, kényeztető sütemény. Nem sok minden van itthon, ami alkalmas egy tavaszias-télies sütemény elkészítéséhez, de van még egy kevés dióm, meg narancsom... Kicsit körbenéztem az interneten és egy hasonló alapanyagokból álló receptbe botlottam. Egy finom diótortára narancsos krémmel a tetején. Pont ezt kerestem: egy kellemesen telt ízű tésztát, frissítő, narancsos bolondériával meghintve.

Hozzávalók

A tortához

negyed kiló dió
5 evőkanál liszt
50 g vaj
3 evőkanál porcukor
4 nagy tojás
1 Bourbon vanília
2 evőkanál tejföl
1 dl zsíros főzőtejszín

A krémhez

100 g krémsajt (nem mascarpone)
másfél kanál cukor
50 g vaj
1 narancs leve és héja
(tejszín)



A diót először durvára daráljuk, és egy maréknyit félrerakunk belőle későbbre.
A maradékhoz hozzákeverjük a lisztet és tovább daráljuk, amíg homogén elegyet nem kapunk. Egy tálban habosra keverjük a vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt, a tejszínt és a vaníliás cukrot. Mikor jó habosra kikevertük. óvatosan összeforgatjuk a diós liszttel. A legvégén hozzákeverjük a durvára darált diót is. Elég 2-3 keverés, finoman, hogy ne törjön össze a massza. Utána sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk egy pici kristálycukorral és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

A krémsajtot összekeverjük az olvasztott vajjal, a cukorral és a narancs levével. Egy kevés tejszínnel lágyíthatjuk.

Mikor a diótorta kihűl a tetejére halmozzuk a krémet és szépen eloszlatjuk. Díszítésként krumplihámozóval vágott narancshéjdarabokat tehetünk rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések