Seafood chowder - avagy tengergyümölcsei leves

Ez a tejszínes halleves angolszász területekről származik és rengetegféle változata létezik. Olyan étel, amit mindenki másképp készít, általában a jól bevált családi recept alapján. Mivel nekem ilyen nincs, ezért úgy döntöttem, hogy kikísérletezem a saját változatomat a neten fellelhető több száz chowder recept alapján. Az eredmény egy egzotikus halas tejszínes leves lett, ami nagyjából hasonlított arra a seafood chowder-re, amit Ausztráliában ettem.
Nem tartozik az olcsóbb levesek közé, mert tenger gyümölcsei és lazac felhasználásával készül, de mindenből csak egy pici kell bele, ezért megéri kipróbálni. 

Hozzávalók

Fél kiló lazac hallé húsoscsont
egy marék garnéla
egy marék tintahal
egy marék kagyló
egy marék surimi
egy nagy fej vöröshagyma
egy marék füstölt szalonna
egy kiló krumpli
egy szál fehérrépa
2-3 szál zellerszár
só, bors, chilli
egy marék friss kakukkfű
tejszín



A lazac csontról levagdossuk a haldarabokat, a garnélákat megpucoljuk. A halcsontból és a garnélák páncéljából hal alaplevet főzünk fél óra alatt. ( A garnélák fejét ne tegyük bele.)

Addig megpucoljuk a tintahalt, felaprítjuk a hagymát, előkészítjük a krumplit, összevágjuk a zellert és a fehérrépát.

Mindenből elég csak egy marék
A hagymát a füstölt szalonnával összepirítjuk, egy leveskockát (csirke vagy zöldség) keverünk hozzá és kevés liszttel megszórjuk. Elkeverjük, mint egy rántásnál, aztán pedig  felöntjük az átszűrt hal alaplével. Beleöntjük a krumplit, a többi zöldséget, és a fűszereket. Addig főzzük, amíg a krumpli félig megpuhul. Hozzá keverjük a tejszínt. Az a lényeg, hogy a leves kellemesen sűrű és krémes legyen. Hozzáadjuk a lazacot és a kagylót. 5-10 perc múlva a tintahalat és a surimit, és majdnem a legvégén a garnélát.
Az egészet még pár percig főzzük, aztán tálalhatjuk.

Természetesen fagyasztott tenger gyümölcsei keverékből is készíthető. Ez esetben egyszerre szórjuk bele, és csak utána adjuk hozzá a lazacdarabokat. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések