Mangós kókuszos csicseriborsó



A minap az Ázsia centerben sikerült zöld kókuszhoz jutnom. Azóta vadászom, mióta egyszer valahol frissítőként szolgálták fel. A leve semmihez sem fogható és iszonyatosan finom. Remekül hidratál, és annyira hasonlít az összetétele az emberi vérplazmához, hogy a Vietnami háború alatt például infúzióként is használták. A zöld kókusz húsa még puha, íze lágyabb és krémesebb a száraz kókuszdióénál. Nem olyan olajos, inkább egy tejes zselére emlékeztet az állaga. 


Remek csemege, ha valami egészségeset nassolnánk, de én a nagy részéből egy indiai jellegű egyszerű egytálétel készítettem. Kellemesen laktató volt, édes is és fűszeres is. A keleti ízek kedvelőinek ajánlom.

Hozzávalók:


mangó és zöld kókusz

egy kiskanál római kömény
egy fél kardamon mag héj nélkül
egy kiskanál őrölt gyömbér
egy nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
negyed chilipaprika
masala keverék
400 gramm csicseribórsó
egy mangó
negyed zöld kókusz belseje / ha nincs, akkor friss kókuszreszelék
ghí vagy vaj


Az előzőleg beáztatott csiseriborsót kb. másfél óra alatt puhára főzzük.
Addig a kardamont, a chilit, a római köményt összetörjük egy mozsárban. (Én húsklopfolóval törtem össze.) A hagymát ghín vagy vajon megpároljuk, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a masala keveréket. Hozzákeverjük a puha csicseriborsót és az egészet 15 perc alatt fedő alatt összepároljuk. A zöld kókusz húsából csíkokat vágunk és az ételhez adjuk. Ha nincs friss kókusz, megszórjuk kókuszreszelékkel és tovább pároljuk. Mikor már majdnem jó hozzákeverjük a felkockázott mangót, egy picit forraljuk még, utána tálalhatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések