Fehérboros zellerkrémleves fokhagymás kenyérrel
Könnyed, tavaszias vacsora, ami szinte semmilyen főzési tehetséget nem igényel. Mivel az alapanyagok aránya tetszés szerint variálható, mindenki kialakíthatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Szerintem azok is megpróbálkozhatnak ezzel a recepttel, akik egyébként nem szeretik a zellert, mert tényleg nagyon finom, krémesen lágy íze van. Fokhagymás kenyérrel pedig egyszerűen isteni!
![]() |
zellerkrémleves rukkolával és kukoricás abonettel |
Hozzávalók
egy kis fej zeller
pár szem krumpli
fehérrépa
egy fej vöröshagyma
zellerszár (opcionális)
tej/ tejszín
egy deci fehérbor
só, bors, fokhagyma
zöldségleves kocka

A zöldségeket megpucoljuk, kis kockákra felaprítjuk és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Fűszerezzük, belerakunk egy fél leveskockát és kb. 20 percig főzzük, amíg minden szépen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a fehérbort és még egy picit tovább forraljuk.
Ha kész, turmixgépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk. Ha azt szeretnénk, hogy a levesünk sűrű, főzelékszerű krém legyen, akkor öntsük le róla a vizet, amiben a zöldségek főttek. Ha lágyabb ízre vágyunk, akkor ezen a ponton tehetünk hozzá tejszínt, vagy tejet.
Fokhagymás kenyér
2 kisebb vagy egy hosszabb kevésbé sült bagett
vaj
fokhagyma
zöld fűszerek tetszőleges arányban: bazsalikom, kakukkfű, zsálya, virágos fűszerkeverék, bors, fokhagyma kocka, petrezselyem
A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a fűszerekkel és beletörünk egy-két gerezd fokhagymát. A kenyeret srégen bevagdossuk egészen az aljáig, de úgy, hogy a bagett még ne essen szét. A keletkezett mélyedésekbe kiskanállal belekenegetjük az olvasztott vajas fűszerkeveréket. Alufóliába csomagoljuk és 180 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Mikor már kellemesen illatozik, a tetejét kicsomagoljuk és hagyjuk, hogy az is egy kicsit megpiruljon. Végeredményben egy kívül ropogós, belül krémes, vajas, fűszeres pirítóst kell kapnunk.
Mindenféle krémleveshez nagyon finom.
![]() |
zellerkrémleves fokhagymás császárzsemlével |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése