Bodzás eperlekvár

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is készítettem bodzás eperlekvárt. Igaz, csak kis mennyiségben, mert ketten nem eszünk meg olyan sokat, de az arányok természetesen variálhatók. Két kiló eperből két kisebb üveg lesz.


Hozzávalók

2 kg szabadföldi eper
5-10 nagy tányér bodzavirág
kb fél kiló cukor (lehet befőző cukor is)
pár csepp citromlé
befőző üveg

Az epret nagyon alaposan megmossuk. Én nem szoktam összedarabolni, de ha valaki nem szereti annyira a darabos lekvárt, akkor érdemes kisebb karikákra felvagdosni. Közepes lángon feltesszük főni. Mikor elkezd levet ereszteni, akkor hozzáadjuk a cukrot. Azért írtam kb. fél kilót, mert édesebb, cukrosabb epernél értelemszerűen nem kell annyi hozzáadott cukor, savanyúbbnál pedig több kell. Kevés citromlevet csepegtetünk bele, alacsony fokozatra tekerjük a lángot és folyamatos kavargatás mellett addig főzzük, míg a lé nagy része el nem fő. Mikor elkezd sűrűsödni a bodzavirágokat beletépkedjük a lekvárba. Érdemes olyan helyről szedni, ahol nincsenek autók és levéltetvek, mert akkor elég, ha egy kicsit átöblítjük a virágokat. Így nem vész kárba az értékes virágpor. Beletépkedjük az apró virágfejeket a száruk nélkül és  kb. még 10 percig főzzük. 



Vigyázzunk, ne legyen túl magas a lekvár hőfoka, mert a bodza hő hatására megkeseredik.
2 kiló epernél az egész folyamat nem tart tovább másfél óránál.
Csírátlanított befőttesüvegbe töltjük és pár napig dunsztoljuk. Sokáig eláll, tapasztalatom szerint kb. 2-3 hónappal a befőzés után a legfinomabb, mikor összeért benne az eper és a bodza íze.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések