Epres rebarbara pite

 A tavasz utolsó napjaiban járunk! Ezt az időjáráson ugyan nem látni, viszont ha lemegyünk a piacra, akkor lépten-nyomon a tavasz gyümölcseibe botlunk. A hideg, húsos téli hónapok után a szervezetnek igazi felüdülés a spárga, a spenót, az újkrumpli, az újhagyma, a paradicsom... és még folytathatnám a sort. Annyira jó végre friss zöldségeket enni, hogy lassan már két hete csak spárgát eszünk és egyáltalán nem unjuk! De a tavasz másik nagy erénye, hogy megjelennek a gyümölcsök is, elkezdődik a befőző szezon. Az eper ideje lassan lejár, de mindjárt itt van a cseresznye és a meggy. Ezekből a piros, bogyós gyümölcsökből remek nyári pitéket lehet készíteni, személyes kedvencem a cseresznyés pite. 
 Most egy olyan zöldségből készítettem süteményt, amit egyébként gyümölcsként fogyasztunk. Furcsa dolog a rebarbara: tulajdonképpen egy hatalmas levél szára. (Mondjuk a spárga is egy liliomféle hajtása.) A pite alapja bármilyen piteféléhez használható, ha nem rakunk bele cukrot, akkor akár húsos pitékhez is. Az alapreceptet Nigellától vettem, aki azt mondta, hogy a jó pie titka az, hogy fele annyi zsiradékot kell hozzá használni, mint lisztet. 

Hozzávalók 

A tészához: (kisebb pite)
21 dkg liszt
10 dkg vaj
egy tojás sárgája
egy kanál cukor
kevés hideg víz

A töltelékhez:
4-5 vastag, rózsaszín rebarbaraszár
egy marék eper
1 db csillagánizs
egy ujjnyi gyömbér
2 kanál cukor

A lisztet elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a cukrot és a tojássárgáját. Ha nem áll össze, akkor egy kevés hideg vízzel összedolgozom az alapanyagokat, amíg ragadós, homogén nem tésztát kapok.

A rebarbarát feldarabolom és egy lábosban a cukorral megpárolom. Mikor levet ereszt beledobom a feldarabolt gyömbért és a csillagánizst, fedő alatt 5-6 percig párolom. Akkor jó, ha már elkezdenek szétesni a rebarbara darabok, de még van olyan, ami egészben marad. 



A pitetésztát kinyújtom és sütőformába rakom. A maradékból lehet a tetejére rácsokat csinálni, de nem feltétlenül szükséges. A rebarbarát ráöntöm, és feldarabolt eperrel díszítem.
Nem sütöttem elő tésztát, mert nincsenek sütőbabjaim és féltem, hogy összeesik, ezért azt találtam ki, hogy előre megtöltöm a pitét és 200 fokon kb. 20 percig a sütő közepén sütöm, utána pedig kb. 10 percig a sütő aljához közelebb, hogy alul is átsüljön a tészta. Nagyon finom, ropogós lett mindenhol. 

Ha forrón esszük, egy gombóc vaníliafagyival még kiadósabbá tehetjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések