Gesztenyés lencsekrémleves

Újév első napján lencsét szokás enni. Mi ettünk is, hagyományos lencse főzeléket. De túl sok lencsét áztattam be, ezért úgy döntöttem, hogy a maradékból ma levest készítek. Nagyon szeretem a lencsét, szinte bármilyen módon fel lehet használni. Ez a gesztenyés változat olasz eredetű, Abruzzóból származik. Eredetileg nem krémleves, de így is lehet fogyasztani.
Annyira finom, hogy akár egy sütemény krémjeként vagy hústöltelékként is el tudnám képzelni, ha szárazabbra főzném.

Hozzávalók

egy nagy fej vöröshagyma
40 dkg lencse
30-40 dkg gesztenye
2 babérlevél
egy gerezd fokhagyma
2-3 szál friss, vagy egy kiskanál szárított kakukkfű
egy kiskanál majoránna
egy evőkanál paradicsom
só, bors
egy negyed zöldség leveskocka
olíva olaj
méz (opcionális)

A gesztenyéket bevagdossuk és 200 fokon 15-20 perc alatt megsütjük őket.
A finomra vágott hagymát olíva olajon megpároljuk majd hozzáadjuk a lencsét (és annyi vizet, amennyi épp ellepi), a fokhagymát, a leveskockát, a babérleveleket, a majorannát és a kakukkfüvet. Addig főzzük, amíg elkészülnek a gesztenyék. A kész gesztenyéket alaposan megpucoljuk, ügyelve hogy a szőrös részük ne kerüljön bele a levesbe. Nem baj, ha nem maradnak egészben, mivel a végén úgy is összeturmixoljuk az egészet. Hozzáadjuk őket a lencséhez, belekeverjük a sűrített paradicsomot és alacsony lángon további 10 percig főzzük.
Végezetül az egészet leturmixoljuk és ha a paradicsom/gesztenye nem volt elég édes, akkor egy kanál mézet adunk hozzá.



Vajas pirítóssal, friss kakukkfűvel tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések