Bagel - a zsömle, aminek ellopták a közepét

Bagel... Nem is tudom, hogy létezik-e magyar neve. Lukas zsemle? Zsidó kenyér? Főzött-sütött kenyér?



Ez a kicsi, kerek, hívogató péksütemény lengyel eredetre tekint vissza, atán a zsidók körében vált népszerűvé, majd angolszász körökeben terjedt el igazán szendvics alapanyagként. Nem véletlen: állaga a kalácsra emlékeztetet: kívül roppan, beül lágy és omlós. Íze mint a friss vajas kiflié, de mégis zsemle alakú, így könnyebb megtölteni. Szinte minden szendvics alapanyaggal harmonizál, így a végtelenségig variálható. Nem mondom, hogy a legegyszerűbb kenyérfélék egyike, de ha valaki egyszer rákap, akkor garantáltan miden nap ilyet akar majd enni.
Az alapvető turpisság az, hogy előbb kicsit megfőzzük, aztán megsütjük. 
Nálam ne várjatok kóser receptet, én tejben futattom fel az élesztőt és vajjal készítem. Szerintem így az igazi. Ettől lesz olyan lágy a tészta.

Hozzávalók

60 dkg liszt
egy csipet só
egy evőkanál cukor
egy-két evőkanál vaj
12 g friss élesztő
3 dl langyos tej
1 tojás sárgája


A langyos tejben futassuk fel az élesztőt egy kevés cukorral és liszttel. A felfutott élesztőt keverjük a cukros, vajas lisztkeverékhez és jól dagasszuk meg. Hagyjuk kelni. Kb. 20 perc után osszuk el 10 egyenlő részre. Többféleképpen készíthetünk bagel formát. Formázhatunk kis zsemléket, amiknek a közepébe kis lyukakat mélyesztünk, vagy csinálhatunk apró kifliket is, amiknek a két végét összeillesztjük. Mindegy, hogy miként csináljuk, a lényeg az, hogy szép, egyenletes felületű, lyukas közepű zsemléket kapjunk. (Nem baj, ha elsőre nem lesz egyenletes felületű. Gyakorlat és a kelesztés teszi a mestert.)
Addig kelesszük a zsemléket, amíg dupla méretűre nőnek. Mikor megkeltek egy edényben forraljunk vizet és a megkelt bagel-eket dobjuk bele a lobogó vízbe 2-3 percre. Onnan tudjuk, hogy jó a tésztánk, hogy feljött a víz színére. 
Vannak olyan iskolák, amik sütőport vagy cukrot kevernek a forrásban lévő vízhez. Én még ezeket a módszereket nem próbáltam, de gondolom, hogy azért lehetnek ez jók, mert így még ropogósabb, még jobban karamelizált lesz a bagelünk külseje a sütés után.



Ha kész vagyunk a főzéssel tegyük a bageleket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. kenjük meg a tetejüket tojás sárgájával, majd ízlés szerint ízesítsük őket szezám maggal, lenmaggal, mákkal, durvára őrölt sóval vagy amivel kedvünk tartja.
Kb. 30 percig süssük őket. Félúton fordítatunk rajtuk egyet, ha azt szeretnénk, hogy mindkét felük kelőképpen ropogós legyen. De ez a lépés elhagyható.



Töltelékként végtelen sokféle változat létezik, íme pár klasszikus:

-krémsajtos, füstölt lazacos, lila hagymával és kapri bogyóval
-szalámis, sajtkrémes, olíva bogyós, jégsalátával
-sült csirkemelles, sajtos, majonézes, rukkolával
-tonhalkrémes, lilhagymás salátával


Én egy fekete erdei sonkás, rukkolás, paradicsomos bagelt készítettem reggelire.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések