Harira, marokkói csicseriborsó leves

A harira  Marokkóból származik, főként Ramadánkor fogyasztják, mikor lemegy a nap és megszakad a napi böjt. Hagyományosan bárányból, vagy kecskéből készül, de mivel ezeket az alapanyagokat nehezebb beszerezni egy átlagos hentesnél, ezért én borjúból készítettem. Rendkívül tápláló, ízletes leves, bátram ajánlom mindenkinek, aki szeret a konyhában sertepertélni és nem fél a keleti fűszerektől.





Hozzávalók

10 dkg csicseriborsó
10 dkg lencse / vöröslencse
10 dkg gyöngybab (opcionális)
5 dkg gersli (opcionális)
30 dkg borjú prököltalap/lábszár
2 ek vaj
1 vöröshagyma
1 paradicsom
fél konzerv hámozott paradicsom
2 szál angol zeller
egy kisebb padlizsán
fél citrom
friss petrezselyem, koriander, gyömbér
kurkuma, fahéj, sáfrány, paprika
só, bors



A hüvelyeseket áztassuk be egy éjszakára főzés előtt. Ha vöröslencsével dolgozunk, akkor azt nem kell, mert anélkül is nagyon gyorsan megfő.




Agyagedényben, vagy valamilyen jól záródó edényben olvasszuk meg a vajat és pároljuk rajta üvegesre a hagymát.
Dobjuk rá a felkockázott borjút és fedő alatt, időnként kevergetve pároljuk addig, amíg a hús nagyjából annyi levet ereszt, míg majdnem ellepi. Aprítsuk fel a petrezselymet és a korriandert, majd dobjuk rá a húsra. Ekkor fűszerezzük a kurkumával, őrölt fahéjjal, sáfránnyal, paprikával és a gyömbérrel. Sózzuk, borsozzuk. 







Forgassuk át a húst, 5 percig pároljuk így, utána adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a konzerv paradicsomot, a feldarabolt szárzellert és padlizsánt. Forgassuk össze, fedjük le és kb. egy óra alatt főzzük készre. Időnként kavarjunk rajta egyet, ha elfő a leve, akkor vízzel pótoljuk.
Mikor a csicseriborsó megpuhult, akkor csavarjunk rá egy fél citromot. És rotyogtassuk még kb. 5 percig.








Friss korianderrel megszórva tálaljuk.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések