Melanzane alla Parmigiana Burger
A Melanzane alla
Parmigiana egy olasz, azon belül is szicíliai étel és tulajdonképpen rakott
sajtos padlizsánt jelent. Rengetegféle változata létezik, minden házban más
módszerre esküsznek. Én egy viszonylag egyszerűbb, általánosan elterjedt
receptből dolgoztam, de nyugodtan lehet vele kísérletezni. Alapvetően az a
lényeg, hogy a padlizsánokat vékony szeletekre vágjuk, parmezánnal,
mozarella sajttal és paradicsomszósszal egymás tetjére halmozzuk őket és
összesütjük. Van olyan recept, ahol előtte a padlizsánt lisztbe forgatják és
kisütik olajban, és olyan is van, hogy parmezános felvert tojást tesznek a
rétegek közé.
Én azért csináltam, mert
valamelyik nap küklönböző burgerekkel kísérleteztem és az olaszosba ilyen sült
padlizsánt raktam. A maradékából készült a másnapi vacsora, a melanzane alla
parmigiana burger, húspogácsa nélkül.
Következzen a Melanzane di
Parmigana recept a Bűvös Szakácsról:
Hozzávalók
egy padlizsán
egy konzerv egész paradics
mozzarella
parmezán
fokhagyma
olívaolaj
bazsalikom
Kevés olívaolajon finomra
vágott fokhagymát dinsztelünk, hámozott, kimagozott, kockára vágott
paradicsomot adunk hozzá. Sózzuk, esetleg késhegynyi cukorral édesítjük. A
paradicsomot kissé szétnyomkodjuk, apróra tépdesett friss bazsalikomot adunk
hozzá, majd nagyon kislángon besűrítjük (nem túl sűrűre). Mindenki maga dönti
el, hogy a végén a paradicsommártást átpasszírozza-e vagy inkább meghagyja
darabosnak. (Készíthetjük egészben eltett olasz konzervparadicsomból. Ezt
készítés előtt leszűrjük, levét másra használjuk.)
A padlizsánt hosszanti
irányban 5 mm vastag szeletekre vágjuk, félórára besózzuk, majd lemossuk,
szárazra töröljük. Lisztben megforgatjuk – a lisztet alaposan lerázzuk –, majd
olívaolajon aranyszínűre sütjük. Papírral leitatjuk róla az olajat.
Egy nem túl magas falú
vastepsit (vagy tűzállótálat) bedörzsölünk fokhagymával és kikenjük
olívaolajjal. Eerre tesszük le az első réteg sült padlizsánt. Vékony rétegben
paradicsommártást kanalazunk rá, erre vékonyra szelt mozzarelát. Meghintjük
reszelt parmezánnal. A rétegeket addig ismételjük, míg 6-7 cm magas nem lesz az
étel. A tetejére padlizsán kerüljön, amit parmezánnal hintünk meg. 180-200ºC-on
20-30 percig sütjük.
Melanzane alla Parmigiana
Burger
Hozzávalók
melanzane alla parmigiana
friss rukkola
két szelet bacon
gomba
hamburger zsemle
dijon-i mustár
Ha
maradékból dolgozunk, akkor a melanzane-t melegítsük fel serpenyőben és
keverjük hozzá a vékony szeletekre vágott gombát. Ha nem, akkor külön pirítsuk
meg vajon a gombát.
Vágjuk
félbe a hamburger zsemlét. Az egyik felére halmozzuk rá a melanzane-t, illetve
a gombát. A másikra tegyünk két szelet bacon-t. 180 fokos sütőben pirítsuk
addig, míg a bacon elkezdi kiengedni a zsírját és szépen megbarnul.
Vegyük
ki a sütőből, a bacont kenegessük meg vékonyan dijon-i mustárral tegyünk rá
friss rukkolát és fordítsuk össze a burger két felét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése