Sült sütötök krémleves

A sütőtök igazi őszi csemege. Megunhatatlanul sokféleképpen fel lehet használni. Készülhet belőle leves, köret, főétel, édesség, lehet belőle szósz vagy töltelék, ehetjük magában vagy mással, szóval hajrá! Tessék kísérletezni! 
Most egy sült sütőtökből készült levest készítettem, aminek az a lényege, hogy tulajdonképpen nem kell is főzni. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik.

Hozzávalók

egy közepes sütőtök feldarabolva
két szál friss rozmaring
olíva olaj
só, bors

2-3 kanál tejföl
2 dl tejszín vagy 3,5-ös tej
főtt krumpli a sűrítéshez (opcionális)



A tököt daraboljuk fel, dobáljuk rá a rozmaringot, hintsük meg sóval, borssal és locsoljuk meg egy kis olíva olajjal. Fólia alatt süssük kb. 20-30 percig, amíg megpárolódik, aztán vegyük le a fóliát és süssük további 15 percig, amíg kicsit összeesik.
Utána egy villa segítségével kaparjuk ki a héjából egy tálba, öntsünk hozzá tejszínt vagy tejet, tegyük hozzá a tejfölt, a főtt krumplit -diétázók kihagyhatják - és az egészet turmixoljuk össze. Ez az a pont, ahol utóízesíthetjük a levesünket, ha nem elég sós. (Ha főtt krumplit használtunk, akkor annak a főzőlevével higíthatunk rajta, ha túl sűrű lett, de vigyázzunk, ne higítsuk túl)
A kész levest pirítóssal tálaljuk.



Én előző nap kacsát sütöttem, aminek a zsírjából készítettem egy citromos, rozmaringos mártást és azt locsoltam a leves tetejére. Egyébként bármilyen pecsenyezsírból elkészíthető és nagyon megdobja a végeredményt.
A pecsenyezsírt melegítsük meg, nyomjuk bele egy citrom levét és reszeljük bele a héját. Ha a pecsenyezsírban volt sült fokhagyma vagy hagyma, akkor azt is kaparjuk bele és egy kevés fehérborral főzzük össze. Ízesítsük rozmaringgal és kakukkfűvel. Ha elkészült szürjük le és kész is a citromos pecsenyezsír.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések